Eivissa Patrimoni Mundial

El nostre tresor

El 4 de desembre de 1999, la UNESCO va inscriure la categoria “Eivissa, Biodiversitat i Cultura” dins del conjunt de Patrimoni Mundial. D’aquesta forma, les Pitiüses van passar a formar part d’aquest exclusiu club mundial del qual Espanya és el membre amb major quantitat de béns.

Per a una illa eminentment turística, aquest reconeixement representa l’eina apropiada per promocionar tots els seus atractius i superar el tòpic de sol, platja i festa, cèlebre a tot el món. La cultura mil·lenària i la rica biodiversitat d’Eivissa han trobat a la declaració de Patrimoni Mundial un vehicle de promoció ideal. En aquests últims anys, Eivissa ja ha notat un augment del turisme cultural, rural i esportiu, una de les seues apostes de futur més sòlides.

La UNESCO va declarar Patrimoni Mundial l’acròpoli de Dalt Vila (el nucli antic de la ciutat d’Eivissa), les prades de posidònia oceànica, bressol de la rica biodiversitat marina de les Pitiüses, el jaciment fenici de sa Caleta i la necròpoli púnica des Puig des Molins, vestigis aquests últims dels primers assentaments de les illes.

Dalt Vila és un monument a la història. En els seus múltiples estrats se superposa el rastre de totes les cultures que han passat per l’illa, des dels primers pobladors de la badia de la ciutat d’Eivissa, passant per fenicis, cartaginesos, romans i musulmans, fins a la conquesta catalana a les mans del Regne d’Aragó, al segle XIII. La seua arquitectura, de gran bellesa i senzillesa, ha influït notablement en les construccions colonials del Nou Món.

Les prades de posidònia –planta marina fanerògama endèmica del Mediterrani– són l’origen de la bellesa i transparència de les aigües del mar pitiús. La seua conservació és per tant un imperatiu, ja que la vasta biodiversitat de les aigües d’Eivissa i Formentera depèn directament de la seua bona salut. Igual que els esculls coral.lins en els mars tropicals, les prades de posidònia d’Eivissa i Formentera són un patrimoni mundial, la pèrdua del qual seria una catàstrofe per a la cadena tròfica.

Descarrega el follet d’Eivissa Patrimoni Mundial
Béns naturals
Bens Culturals