Gastronomia

L’evolució d’una gastronomia de camperols i pescadors

Una de les majors sorpreses que ofereix Eivissa a aquells que no la coneixen és la seua gastronomia i l’àmplia quantitat de productes i ingredients que genera aquesta terra. A la ciutat, a més, ha arribat sempre la millor matèria primera que es conrea, cria o capturava a tot el territori insular.

Antigament, els camperols d’Eivissa eren pràcticament autosuficients i conreaven tot tipus de verdures, hortalisses, llegums i fruites, per disposar d’aliments frescos al llarg de tot l’any. Criaven ovelles, cabres, gallines, conills, aus i porcs. Amb aquests últims elaboraven els embotits tradicionals, la sobrassada i la butifarra, i preparaven conserves, formatges…

Els boscos, al mateix temps, permetien recol•lectar tot: espàrrecs frescos, rovellons i tot tipus d’herbes, i el mar oferia autèntiques exquisideses: anfossos, sargs, sírvies, déntols, galls de Sant Pere, pagres, llagostes, gambes, crancs, calamars, polps…

Els nostres plats més tradicionals

Tota aquesta matèria primera, que segueix produint-se en abundància a l’illa, ha generat una herència gastronòmica excepcional, que pot gaudir-se en multitud de restaurants i tavernes de la ciutat. Un dels plats més emblemàtics és el bullit de peix amb arròs a banda, un guisat de peix bullit i condimentat amb all i oli, que s’acompanya d’un arròs sec de segon plat. També s’elaboren tot tipus d’arrossos, calderetas de marisc, peixos al forn i delicioses tapes de calamars i polp.

Quant a les carns, el plat més tradicional és el sofrit pagès, guisat de diversos tipus de carn amb patates, embotits i verdures. El pa de l’illa, així mateix, és de gran qualitat i quan es fa s’aprofita per elaborar crostes, unes barres tornades a coure que després s’estoven amb aigua i es mengen en amanida, amb tomta, ceba i peix sec. La rebosteria és també molt original i destaca el flaó, un pastís de formatge fresc amb herba sana, i la greixonera, que s’elabora amb ensaïmada del dia anterior. Com a rematada, el tradicional licor d’herbes eivissenques.

La cuina eivissenca d’avui

L’evolució de l’Eivissa turística ha generat a més una oferta gastronòmica multicultural, sorprenent per a una ciutat a la mesura del vianant. Hi ha restaurants de cuina d’autor, bars de pinxos, orientals, mexicans i un llarg etcètera. L’oferta es complementa amb una àmplia varietat de pastisseries, tendes gourmet, mercats i adrogueries de tota la vida. Només pel menjar, ja mereix la pena viatjar a Eivissa.

Llistat de restaurants oberts durant tot l’any

Descarrega la Guia “Apetitós” de restaurants amics de la infància

Més informació sobre els restaurants amics de la infància