20.01.2023

Exposició “L’Art de la Posidònia”

Dénia, Eivissa i Cambrils presenten en FITUR la posada en marxa del projecte experiencial d’ecoturisme ‘Viu la posidònia’.

Els alcaldes de Cambrils, Dénia i Eivissa inauguren l’exposició ‘L’Art de la Posidònia’, en la galeria Desearte, situada al carrer Villanueva 43 de Madrid. Es tracta d’un projecte compartit per les tres ciutats a favor de la creació d’experiències i productes turístics sostenibles, que compta amb fons Next Generation de la Unió Europea. L’exposició comptarà amb dissenys únics de joieria, ceràmica, pintura i escultura d’artistes de les tres ciutats, la font d’inspiració de les quals és la creativitat entorn de la Posidònia. 

El projecte ha sigut seleccionat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, dins del programa “Experiencias Turismo España”, i té atorgat 1.157.780 euros del fons europeu Next Generation per al seu desenvolupament.

A l’acte d’inauguració van assistir els alcaldes de les tres ciutats; Oliver Klein (Cambrils), Vicent Grimal (Dénia) i Rafael Ruiz (Eivissa), juntament amb el delegat de Baleària a les illes Balears (Joan Serra). L’acte va ser presentat per Mar Gómez, meteoròloga i doctora en Ciències Físiques.

L’objectiu de l’exposició és donar visibilitat a la Posidònia, la planta submarina mil·lenària que és Patrimoni de la Humanitat. L’artista David Callau Gené, amo de la galeria Desitjar-te i nascut a Cambrils, exposarà dos quadres de gran format i dos escultures, obres inspirades en la Posidònia. Segons explica l’artista, “en un dels meus viatges a Eivissa va anar recollint restes de Posidònia de la sorra i la vaig anar tractant amb les meves mans fins a transformar-la en un pigment natural. Així inicio un dels meus primers treballs amb la planta. Posteriorment, a Cambrils vaig seguir amb el procés artístic de recerca sobre la Posidònia i la natural textura de la seva forma i el seu cos per a traslladar-la al llenç. El resultat és un treball, on la Posidònia forma barreres de matèria que des de l’aire s’assemblen a la les mars que banyen Eivissa, Dénia i Cambrils”.

Per part seva, Magari Things, integrada per dos artesans de Dénia, exposarà una col·lecció de ceràmiques amb un procés inspirat en la Posidònia. Els seus creadors són Angelica Fossemó i Jean Fleche, que conjuguen l’alquímia dels compostos i modelen a mà i al torn amb esmalts propis i utilitzant forns de gas per a les col·leccions en unes ceràmiques, on el Mediterrani sempre és font d’inspiració. Les seves ceràmiques amb textures i acabats orgànics integren l’entorn natural, que completa les seves peces artesanals. Aquest corrent creatiu que abraça a la Posidònia i al Mediterrani ha propiciat que nombrosos xefs portin a les taules dels seus restaurants de Dénia, plats en els quals es combina l’experiència artística i la gastronòmica.

La ciutat d’Eivissa mostra en l’exposició l’obra dels joiers Elisa Pomar Eivissa i Enric Majoral, al costat de les 20 imatges d’una exposició retrospectiva on es mostren fotografies de les immersions realitzades a la ciutat entre 2017 i 2022.

Elisa Pomar, descendent directa de l’estirp joiera eivissenca per excel·lència, prossegueix amb la seva labor centrada en evolucionar i contemporitzar la tradició a l’ancestral d’Eivissa. En l’exposició, mostra una espectacular ‘emprendada’, conjunt de joies que vesteixen el conegut com ball pagès, el ball tradicional eivissenc, i que en aquest cas incorpora peces, elements i formes de l’ecosistema marí. Les joies que mostra en l’exposició tornen a ser una història de sumes, en les quals Elisa Pomar part de la Posidònia i la seva interacció amb altres organismes aquàtics com a inspiració i els fa protagonistes del seu particular univers de joieria barroca. En 2016 va rebre la Medalla d’Or del Consell d’Eivissa, en reconeixement a la seva trajectòria.

Pel que fa a Enric Majoral, es tracta d’un projecte vital i creatiu que comença a l’illa de Formentera en els anys 70, on Enric Majoral s’inicia en l’ofici de joier de manera autodidacta, creant des de l’experimentació i la tècnica artesana. L’any 2001 Enric Majoral crea la col·lecció Posidònia, inspirada en la planta marina protegida a les Pitiüses com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta d’una col·lecció que s’adapta al cos de manera orgànica i que destaca per la seva simplicitat, minimalisme i moviment. Enric Majoral va rebre el Premi Nacional d’Artesania atorgat pel Ministeri d’Indústria l’any 2007, així com el premi Ramón Llull del Govern Balear, en 2019. L’el Museu Of Arts and Design de Nova York compta amb dos de les seves joies en la seva col·lecció permanent.

L’exposició compta també amb 20 imatges en marcades en el projecte ‘Viu la Posidònia Eivissa 2017-2022’. La mostra retrospectiva pretén conscienciar i donar visibilitat a la prada submarina, que ha estat el fil conductor de la col·lecció d’imatges que ha crescut al llarg dels anys gràcies a la passió i la col·laboració de fotògrafs submarins, biòlegs, oceanògrafs i persones del món de la comunicació i l’art. Les imatges documenten esdeveniments extraordinaris com la floració de la Posidònia i mostren l’extraordinària riquesa de la seva biodiversitat. Entre els fotògrafs que exposen imatges es troben Fernando Estarellas; Olga Escandell, José Ramón Fernández, Joan Pereira, Marisol Torres, Paulo Peixoto, Daniel Lop, Antonio Planells Riera, Pablo Montoro, Pepi Rivera, Javier Ruiz, Joan Costa, Simón Vila, Carmen Escandell, María Tur Escandell, Jaume Torres i Xavier Màs.

Les escultures d’Antonio Villanueva, artista establert a Eivissa en la dècada dels 70, que compta amb una potent trajectòria artística a nivell nacional i internacional, també formen part de l’exposició, en col·laboració amb la Fundació Baleària. En les seves obres, la Posidònia ha estat un tema essencial, ja que l’artista està compromès des de fa uns anys amb l’objectiu de per donar-li visibilitat a la planta submarina a través de belles escultures, amb les quals vol conscienciar a l’espectador sobre la importància de la seva preservació.

Baleària, que uneix les ciutats de Dénia i Eivissa via marítima, és una naviliera referent en sostenibilitat gràcies a la seva aposta per energies més respectuoses amb el planeta. A través de la seva Fundació, realitza activitats per a millorar la cohesió social, la cultura i la sostenibilitat mediambiental en els territoris on opera.

Ajuntament de Cambrils: https://cambrils-turisme.com/

Ajuntament de Dénia: https://www.denia.net/

Ajuntament d’Eivissa: https://turisme.eivissa.es

Galeria Desearte: https://www.desearte.es/

Magari Things: https://magarithings.com/

Elisa Pomar: https://elisapomar.com/

Majoral: https://www.majoral.com/es/

Fundació Baleària: https://fundaciobalearia.org/

Deixa un comentari

La teva adreça correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *