25.07.2019

Deu plats imprescindibles de la gastronomia d’Eivissa

Malgrat les seves reduïdes dimensions, Eivissa compta amb una gastronomia extraordinàriament rica. La varietat de productes que genera el camp pitiús, els peixos i mariscos que es crien en la costa i la ramaderia local han fet possible un receptari molt ampli, amb influències de les diferents civilitzacions que van poblar l’illa, i que constitueix un gran atractiu. En aquest post presentem deu plats especialment representatius, que poden degustar-se en nombrosos restaurants i comerços gastronòmics de la ciutat:

Coca amb pebreres: La típica coca eivissenca pot trobar-se en pràcticament totes les pastisseries. Porta una base elaborada amb massa de farina, ou i oli d’oliva i es cobreix amb diferents ingredients que després s’enfornen. La més habitual incorpora pebreres i olives, encara que també es preparen amb altres ingredients.

Amanida de crostes: Les crostes són peces de pa pagès recuit, que es deixen torrar fins que queden cruixents. Després es trossegen i amb elles es prepara una amanida amb tomàquet i altres ingredients, com a ceba, all, peix sec…

Frita de polp: Antany era una de les tapes de bar més habituals en els bars de la ciutat. Avui se serveix com a plat principal en molts restaurants. Porta patates fregides, pebrots, ceba i polp, que es bull prèviament.

Arròs marinera: L’arròs caldós per excel·lència de la gastronomia eivissenca, amb un fumet de peix molt intens i saborós. Es preparava a les cases dels pescadors molt sovint, amb peix de roca de petita grandària.

Arròs negre: A Eivissa poden degustar-se tota classe de paelles i fideuás, però aquest arròs negre sec, elaborat amb tinta de sèpia, gamba i carxofes, és un clàssic.

Borrida de rajada: Tradicional guisat de ratlla amb una picada d’ametlles que és molt típic en diversos restaurants de la ciutat.

Bullit de peix: Tal vegada, el plat que exemplifica millor la riquesa del mar pitiuso. Porta diferents varietats de peix fort, com anfós, gall de Sant Pere o roja, que es bullen i condimenten amb salsa de all i oli. Alguns restaurants a més li incorporen patates. Amb el brou es prepara un arròs a banda, que se serveix de segon plat.

Sofrit pagès: El plat festiu per excel·lència de la gastronomia d’Eivissa. Antigament es guisava per Nadal, Pasqua… Porta carn de pollastre i bestiar, embotits com a sobrassada i botifarra, patates i altres verdures.

Flaó: Aquest dolç emblemàtic s’elabora amb formatge de l’illa i herba-sana. Ningú hauria de marxar-se d’Eivissa són provar-ho. Pot trobar-se en molts restaurants i pastisseries.

Greixonera: La versió eivissenca del pudding, que es prepara amb ensaïmades, llet, ous i canyella, entre altres ingredients. Un plat dolç, suau i deliciós.

Deixa un comentari

La teva adreça correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *