Vara de Rey

El més ampli passeig de la ciutat, construït a final del segle XIX

El passeig de Vara de Rey constitueix l’epicentre de la ciutat i és fronterer amb el barri de la Marina. Va ser, a final del segle XIX, el punt de partida de l’eixample de la ciutat. Les seves àmplies dimensions el converteixen en un enclavament que sol albergar actes culturals, fires artesanes i esdeveniments populars. Als seus edificis esperen alguns dels restaurants i comerços més emblemàtics de la ciutat, així com tot tipus de negocis i serveis.

Alguns dels seus edificis són realment interessants des del punt de vista de la seva arquitectura. L’Hotel Montesol, d’estil colonial i a la cantonada més propera al port, és el més destacat, encara que també criden l’atenció l’edifici de la Mutual (números 8-16), la casa Matutes (núm. 1) i Cas Turs (núm. 5), entre d’altres.

El centre de la plaça està ocupat per un dels més importants monuments de la ciutat. Està dedicat al general Joaquim Vara de Rey i Rubio, que va néixer al Castell de Dalt Vila el 1840 i va morir heroicament a la batalla del Caney, en la guerra de Cuba (1898). D’estil modernista, va ser erigit amb donatius de tot el poble. El va inaugurar el rei Alfons XIII l’any 1904.