Ses Feixes

L’antic hort de la ciutat, herència de l’Eivissa musulmana

Antigament, bona part de les fruites, verdures i hortalisses que es consumien a la ciutat es produïen a la zona humida de ses Feixes, una vasta àrea situada darrere la platja de Talamanca, que aleshores s’estenia fins al que avui és el cor de la ciutat, ocupant una superfície de 600.000 metres quadrats.

Aquests camps, que se subdividien en 164 parcel·les de cultiu, són únics al món pel seu sistema de regadiu, herència de l’Eivissa musulmana. Antigament aprofitaven l’aigua que baixava pels torrents fins a la badia i l’acumulaven en un conjunt de canals i séquies d’un metre de profunditat i fins a tres metres d’ample. Aquestes conduccions, a més d’irrigar incessantment els cultius, actuaven de frontera entre les distintes propietats i derivaven l’aigua sobrant cap a la mar. Cada parcel·la tenia un arc d’entrada conegut com portal de feixa. Alguns encara es conserven.

Avui ses Feixes constitueix un immens canyar a la vora de la ciutat, però varen ser cultivades fins als anys seixanta del s. XX. Era un dels territoris més fèrtils de l’illa i se subdividia en dos zones d’extensió similar: es Pratet, devora la ciutat, i es Prat de ses Monges, entre les badies d’Eivissa i Talamanca fins arribar al poble de Jesús.

Avui la zona humida de ses Feixes allotja dotzenes d’aus i ofereix un passeig per la naturalesa, en plena ciutat. Un dels majors projectes de futur pretén la recuperació i museïtzació d’aquest espai emblemàtic.