Far des Botafoc

La balisa més emblemàtica de la ciutat, erigida al segle XIX

El far des Botafoc és el més emblemàtic de la ciutat. Està situat al final del passeig Marítim, al costat del dic que tanca el port. Va ser inaugurat el 1861, segons projecte de l’enginyer Emili Pou. La seva estructura és atípica, amb un habitatge de dues plantes, a conseqüència del reduït espai del que llavors era un abrupte illot. Des d’aquells primers dies ha estat habitat ininterrompudament pels torrers i les seves famílies.

Dues dècades després de la seva construcció, però, es Botafoc va deixar de ser una illa i va quedar enllaçat al port a través de l’espigó i el passeig Marítim, que s’ha anat ampliant amb el pas dels anys. Va funcionar primer amb un llum d’oli d’oliva, després amb parafina d’Escòcia i finalment, el 1918, amb electricitat. Emet una llum blanca amb ocultacions cada set segons i disposa d’una sirena que s’encén quan hi ha boira. La llanterna està situada a 16 m d’altura –31 sobre el nivell de la mar– i s’albira des de tot el port i les muralles.

El 2003 el port va ser ampliat amb l’actual espigó i avui el far comparteix protagonisme amb els vaixells regulars que arriben de Dénia, Palma i Barcelona, i amb els creuers turístics. Tots atraquen als seus peus. L’interior està tancat al públic però hi ha una sendera que l’envolta per l’exterior i que ofereix magnífiques vistes de les muralles i Formentera.