Andanes del port

Un passeig fronterer entre la ciutat històrica i els molls

L’avinguda de les Andanes (andanes del port) era antigament una platja on s’assentaven les drassanes i sobre la riba de les quals els pescadors cosien les seves xarxes. Les infraestructures portuàries no es van construir fins al segle XIX i, des d’aleshores, les ampliacions i modificacions han estat una constant.

Constitueix el frontal de la ciutat històrica, amb els barris de la Marina i sa Penya en primer terme i Dalt Vila que s’eleva per sobre d’ells. Fins a fa pocs anys, era un carrer molt transitat, ja que els bucs procedents de Mallorca, Comunitat Valenciana i Catalunya atracaven en aquesta zona. Avui els ciutadans gaudeixen d’un ampli passeig per als vianants, al costat d’uns molls que estan destinats a donar refugi a embarcacions d’esbarjo, algunes de dimensions i luxe sorprenents.

L’avinguda comença al costat dels pantalans del Club Nàutic d’Eivissa. En aquesta zona s’assenta l’estàtua d’un mariner que ret homenatge a la gent de la mar. Més endavant, a meitat del recorregut, espera també el monument als corsaris pitiüsos i acaba en el mur del port, on paga la pena pujar i contemplar les vistes en totes direccions. En aquest últim se situa també l’antiga Confraria de Pescadors, que va ser a més edifici de Sanitat Exterior. Des de les escalinates que arranquen de la vora, s’accedeix a sa Penya i a la placeta de sa Torre.

Tot el trajecte està esquitxat de terrasses i bars, i en les nits estivals acull el famós mercat ambulant del port.