Casa noble de Dalt Vila, avui seu de l’Alcaldia de la ciutat

La casa, situada a l’inici del carrer de Pere Tur, va ser edificada a mitjan segle XVII per mestres genoveses per a una família de mercaders italians. Els seus constructors sembla que també van treballar a l’església del Convent. L’edifici és un exemple gairebé únic a Eivissa d’arquitectura clàssica renaixentista. Es tracta d’un edifici exempt de tres plantes; tres de les seues façanes donen a carrers públics i la quarta a un jardí situat al costat oest de l’edifici.

L’entrada principal està situada al carrer de Santa Maria, però la façana principal de l’edifici és la que mira al nord. La distribució de les balconades i finestres configuren un conjunt coherent on predomina la simetria de les seues formes i elements decoratius. La configuració exterior de l’edifici no sembla haver sofert alteracions importants del disseny original.

L’immoble, també conegut com a Can Montero, va ser adquirit per 172 milions de les antigues pessetes per l’Ajuntament d’Eivissa i el Consell Insular. La rehabilitació, molt costosa a causa de l’estat en què es trobava l’edifici, va ser finançada pel Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat i va superar els 3,6 milions d’euros.

A dia d’avui, a Can Botino hi ha el Saló de Plens del consistori, l’Arxiu Històric de la ciutat, les dependències d’Alcaldia i altres serveis administratius de la institució. Amb aquesta rehabilitació, la ciutat guanya un nou edifici històric que poden gaudir tots els ciutadans i que va estar a punt de convertir-se en pisos de luxe en mans de promotors privats.