Capella del Salvador

Construïda per la confraria de mariners, avui forma part del Museu Arqueològic

La capella del Salvador, construïda per la confraria dels mariners, estava dedicada a la Transfiguració del Senyor. La primera vegada que apareixen referències documentals d’aquesta capella és l’any 1364. Des d’aleshores se cita en diverses ocasions, sobretot arran de les visites eclesiàstiques realitzades durant els segles XIV a XVIII.

Es tracta d’un petit edifici d’estil gòtic que possiblement va ser edificat durant la primera meitat del segle XIV. És de nau única coberta amb volta ogival de tres trams. A la façana oest conserva una rosassa que dóna al Mirador. La porta, que avui serveix d’accés al Museu Arqueològic, estava situada davant del cementeri, que fins al segle XVII va ocupar l’actual plaça de la Catedral.

La capella es va vendre, el 1702, a la Universitat per 2.500 lliures. La imatge del sant va ser traslladada per les confraries a l’església del port, que va ser ampliada i millorada amb els diners de la venda.

L’any 1907 es va reformar l’edifici i s’hi va instal•lar el Museu Arqueològic. Durant les obres es va trobar una cripta en el subsòl de la capella d’on es van extreure nombroses restes humanes i figures religioses, entre les quals destaquen dues talles de fusta policromes de Jesús crucificat i una imatge de Santa Llúcia de pedra. Entre altres objectes, cal destacar la troballa d’un còdex, pergamins i manuscrits dels segles XV i XVI, esmentats a la Guia d’Eivissa, editada el 1917 per Arturo Pérez Cabrero.

Actualment no pot visitar-se a causa de les obres de reforma del Museu Arqueològic.