Barri de la Marina

El raval de la ciutat, on vivien mariners i obrers del port

El barri de la Marina és un dels nuclis històrics de la ciutat. Està situat entre les muralles i el port, al nivell de la mar, flanquejat a la dreta per sa Penya i a l’esquerra per l’eixample de la ciutat, especialment la zona de Vara de Rey.

Actualment és una de les zones més animades de Vila. Els seus carrers emblanquinats són plens de botigues que a l’estiu obren fins a mitjanit, així com de restaurants, bars i cafès, on regna un ambient internacional i multicultural.

Consta de dos nuclis. El primer i més antic, del segle XIV, és el més proper a sa Penya i les muralles. La zona més propera a Vara de Rey, no obstant això, va créixer en despuntar el segle XX. Aquí vivien els treballadors de les drassanes del port i els mariners amb les seves famílies. Entre els seus monuments destaquen el Mercat Vell i l’església de Sant Elm, que va néixer com a capella del gremi dels mariners.

Va ser un barri molt castigat per la història ja que va sofrir constants assalts pirates que sovent es van traduir en morts i segrestos de ciutadans. Les classes benestants vivien sota la protecció de les muralles i la Marina era el barri obrer, on residien més o menys el doble de ciutadans que intramurs.