17.09.2019

Aquest dissabte se celebra la ‘Festa Eivissa Posidònia’

Aquest dissabte l’Ajuntament d’Eivissa celebra la ‘Festa Eivissa Posidònia‘, amb activitats gratuïtes per a tots els públics a la platja de ses Figueretes (plaça de Julià Verdera), de 10 a 19,30 hores. L’objectiu és donar visibilitat a la Posidònia i la seva biodiversitat. Un esdeveniment que se suma al World Cleanup Day 2019, amb accions de neteja a la platja i el litoral. Una festa tribut a la Posidònia, l’any en què se celebra el 20 Aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Organitza l’Ajuntament d’Eivissa amb la participació de la Confraria de Pescadors d’Eivissa i del Servei d’Educació Ambiental del GEN-GOB Eivisssa; Centre de Recuperació d’Espècies Marines del Aquarium de Cap Blanc (CREM), Tursiops, Amics de la Terra, Eivissa Stop Plastics i la Arquiteca, al costat d’altres entitats i grups ecologistes d’Eivissa, a més de l’Associació de Veïns de ses Figueretes, restaurants i propostes artístiques vinculades al programa ‘Viu la Posidònia’.

Cada taller s’inicia a l’hora marcada en el programa, però continua al llarg d’una jornada lúdica en la qual totes les activitats són obertes al públic i gratuïtes, dins d’una festa que celebra el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial. Cada persona, família o grup pot participar en quants tallers desitgi al llarg del dia. El públic infantil i els adults que participen en els tallers rebran com a premi una samarreta Eivissa Posidònia, amb la qual tindran prioritat en les degustacions gastronòmiques

PROGRAMA ‘FESTA EIVISSA POSIDÒNIA’

Marina Botafoc

Immersió fotogràfica en la Posidònia amb Scuba Ibiza, dirigida a generar un banc d’imatges sobre la pradera Patrimoni de la Humanitat, que formaran part d’una exposició per a la III edició del programa ‘Viu la Posidònia”, en 2020.
Horari: de 9.30 a 13.30 hores (*persones que ja compten amb reserva prèvia de plaça)

Club Nàutic d’Eivissa

Visita en llaüt a la Posidònia. Excursió en l’embarcació tradicional de Eivissa en el marc del programa ‘Viu la Posidònia”.
Horari: de 9 a 12.30 hores y de 17.30 a 20.30 hores (*amb capacitat per a 8 persones, que ja compten amb reserva prèvia de plaça).

Ses Figueretes

10.00. Benvinguda i presentació

10.05-12.30 Visites en Kayak a la Posidònia amb Anfibibios

10.05 -19.30: Exposició Recicl-Arte 2019, de Ibiza Sostenible

10.05-11.30 World Clean Day-Eivissa Posidònia
-Neteja del litoral en kayak amb Kayak-Ibiza
-Neteja de la platja de Ses Figueretes amb totes les persones, famílies i col·lectius de voluntaris que es volen adherir.

10.15-19.30 Tallers ambientals

10.15 Taller Gen-Gob Eivissa: Projecte Ciència Ciutadana ‘Plàstic 0’. Es podrà conèixer com afecta la contaminació marina per plàstics a la fauna marina, la salut humana i al medi ambient i participar en el projecte que està desenvolupant GEN-GOB Eivissa, en col·laboració amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques, per a realitzar un diagnòstic de les nostres platges.

10.30 Taller Amics de la Terra Eivissa: “Dóna vida a la mar”. Joc per a petits i adults, amb explicacions sobre l’impacte dels plàstics en el mar i sobre com reciclar residus o evitar-los.

10.45 Taller “Sort de la Posidònia”. La Posidònia s’utilitzava tradicionalment en les cases pageses com aïllant. Silvia Sánchez, creadora de l’Arquiteca, proposa un taller on els participants podran portar-se amulets carregats de la sort i protecció que brinda la planta mil·lenària.

11.00 Taller ambiental ‘Peix Nostrum’ Posidònia. La Confraria de Pescadors d’Eivissa invita a conèixer quines son les especies que habiten en el medi marí de la Posidònia i el treball que desenvolupen els pescadors de l’illa, com protectors de la mar.

11.15 Joc Eivissa Posidònia: ¿Què saps de la Posidònia? Brenda Fatecha, biòloga d’Eivissa que ha participat en les activitats de ‘Viu la Posidònia’, es autora de la web www.posidoniaoceanica.com, que conté el seu treball de fi de grau a la Universitat Autònoma de Barcelona. Per a aquest esdeveniment proposa el joc “¿què saps de la Posidònia?”, a través del qual els participants podran descobrir claus i curiositats del gegantesc bosc submergit Patrimoni de la Humanitat.

11.30 Homenatge gastronòmic a la Posidònia (Degustacions: Es serviran 50 raciones de cada tapa amb prioritat para las persones que han participat als tallers i han rebut la ‘samarreta’ Posidònia). 11.30 Ca N’Alfredo (Joan Riera y José Torres: Pa amb oli campió de Balears), 11.40 Sa Nansa (Pedro Tur: Escabetx ‘Peix Nostrum’), 11.50 Reart (David Reartes: Entrepà de calamars en pa de ‘xeixa’ i la seva tinta, amb emulsió de halòfites i safrà), 12.00 Sa Brisa (Gonzalo Aragüez, croquetes de bullit de peix).

12.30 La Posidònia, el tresor de la biodiversitat: Les tortugues tornen a fresar a Eivissa. El Centre de Recuperació d’Espècies Marines CREM informarà sobre les mesures per a protegir a les tortugues que han fresat a Eivissa aquest estiu i explicaran què fer si trobes una tortuga marina o animal marí amb dificultats, per que pugui ser retornat al seu hàbitat.

13.15 Els dofins i el so de la Posidònia. La associació Tursiops, fundada amb l’objectiu de contribuir a la protecció i conservació dels cetacis en el Mediterrani, explicarà el seu treball amb els dofins mulars en Eivissa y aprendrem com diferenciar-los per la seva xiulada signatura.

14.00: Homenatge gastronòmic a la Posidònia (Degustacions: Es serviran 50 racions de cada tapa amb prioritat per a les persones que han participat als tallers i han rebut la ‘samarreta’ Posidònia). 14.00 Ca N’Alfredo (Catalina Riera: Frita de polp), 14.30 Guillemís by Can Mosson (Joan Roig: Fideuà amb rap al plàncton marí), 15.00 Sushiya Aoyama (Hideki Aoyama: Homenatge Posidònia), 15.30 Il Dek (Francesco Secci: Gnocchi casolà amb gamba roja), 16.00 Café Montesol by Sagardi (Víctor Dellago: Tartaleta de frita de polp, pintxo clàssic de Sagardi amb producte local d’Eivissa).

La Posidònia como art

16.30-17.00 Recicl-Arte 2019. L’equip de Ibiza Sostenible presentarà les escultures Cyanea i Nomura, Mr Podenco i Pla de Corona, i explicarà les iniciatives artístiques, socials i educatives que es desenvolupen en l’illa per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

17.00-18.30 Performance ‘Stop plastic’ de Proartso. Una obra interactiva que inclou en la seva escenografia la creació d’una escultura amb residus provinents de la mar com argument de reflexió.

18.30-19.15 Teatre infantil.  David i Monma: “El príncep dels embolics”.

19.30 Clausura

Amb la col·laboració d’Aigua KmZero (Sostenibilitat: Aigua KmZero només es serveix en envasos exclusius de vidre reutilitzables que respecten el contingut y no generen residus amb cada ús. www.aguakmzero.com)

Descàrrega el programa ‘Festa Eivissa Posidònia’

Deixa un comentari

La teva adreça correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *